Què és el Camí Primitiu

de Sant Jaume

Què és el Camí Primitiu?

El Camí primitiu és el camí de Sant Jaume més antic. Transcorre entre els 313 quilòmetres que separen Oviedo de Santiago de Compostel·la, creuant la meitat occidental d’Astúries i la meitat oriental de Galícia.

Camí poc conegut fins fa pocs anys, està guanyant molts adeptes per la certa dificultat que comporta, pels paisatges magnífics que creua, però sobretot, per la moderada afluència de pelegrins (si més no, l’any 2015). A Melide, s’uneix amb el Camí francès, i alguns pelegrins el fan com una variant final del Camí del nord.

El primer camí de Sant Jaume

Segons la tradició, l’any 813 l’ermità Pelai, que vivia en un bosc on avui dia hi ha l’església de Sant Fèlix de Solovio, va veure, durant unes quantes nits seguides, unes llums misterioses sobre un monticle del bosc. Després de comentar-ho amb el bisbe, van anar cap al monticle i hi van trobar una antiga capella amb el sepulcre d’una persona a qui havien tallat el cap, que el bisbe identificà com a l’Apòstol Jaume el Major, mort l’any 44, i que estava enterrada juntament amb dos cossos més, els dos deixebles de l’Apòstol, Teodor i Atanasi.

Al segle IX, Galícia formava part de l’extens Regne d’Astúries, que en època de Carlemany era governat pel rei astur Alfons II El Cast. Quan aquest es va assabenta de la descoberta, va decidir anar a visitar la capella, esdevenint el primer pelegrí de la història, i marcant el que serà el primer camí de Sant Jaume, el Camí primitiu. Sobre la capella va ordenar construir-hi una església, que a la llarga s’ha convertit en la Catedral de Santiago.

Ben aviat el camí que creuava les muntanyes asturianes es va omplir de pelegrins que volien venerar les restes de l’Apòstol.

Posteriorment, amb l’expansió cap al sud dels regnes cristians, va quedar sota el control d’aquests regnes l’antiga ruta romana que unia Bordeus amb Astorga, passant per Pamplona, Burgos i Lleó. Aquesta ruta, després de rebre alguns canvis de recorregut, consistents, sobretot, en fer-la passar per zones més poblades i més accessibles, especialment a l’hivern, va acabar establint-se com la base del pelegrinatge clàssic cap a Santiago, convertint-se en el que avui coneixem com a Camí Francès, i deixant en desús el camí antic, el Camí Primitiu.

Antic hospital al Camí Primitiu

* Un hospital medieval, els únics allotjaments on els pelegrins podien descansar, refugiar-se i curar-se. Per això actualment als gestors dels albergs se’ls hi diu hospitalers.

Apogeu, caiguda i recuperació

Compostel·la es va convertir, durant tota l’edat mitjana i moderna, en un important centre de peregrinació de fidels que arribaven de tot Europa. Però després de la Revolució Francesa, amb la secularització de la societat europea, i la posterior pèrdua d’allotjaments a causa de les desamortitzacions dels béns religiosos del segle XIX, el Camí va començar a caure en l’oblit i gairebé va desaparèixer durant les dècades centrals del s. XX.

L’any 1993, coincidint amb l’Any Sant Compostel·là, el govern gallec va crear la campanya Xacobeo 93, per tal de promoure el Camí no només com a fet religiós sinó com a reclam turístic, restaurant i potenciant la ruta, millorant les senyalitzacions, promovent la creació d’albergs…

Des de llavors, el nombre de pelegrins no ha parat de créixer, i el de variants del Camí tampoc, ja que s’han anat recuperant antics camins, fins a arribar a catalogar-ne 286, que recorren 80.000 km en 28 països.

I avui, què és el Camí Primitiu?

El Camí Primitiu havia quedat a l’ombra dels camins més famosos, com el Francès, el del Nord, o el Portuguès. De fet, alguns pelegrins el feien sense ser-ne molt conscients, ja que es pensaven que era una variant de la part final del Camí del nord.

Per contra, era un camí molt valorat pels pelegrins amants del muntanyisme, ja que la ruta és més muntanyosa que les altres, i el fet d’estar gairebé abandonada i amb molt poc allotjament l’assimilava molt a les travesses de muntanya. A més, entre finals de tardor i principis de primavera, era molt habitual trobar gruixos de neu considerables, havent-se de rescatar, ocasionalment, algun pelegrí o petit grup de pelegrins que es perdien degut a les condicions meteorològiques.

Amb la recuperació del Camí de Sant Jaume i l’augment de pelegrins en els seus trams més concorreguts, el govern d’Astúries va començar a recuperar el Primitiu, especialment a partir del 2010.

La creació de nous albergs i la millora dels ja existents, va fer que el nombre de pelegrins del Primitiu anés augmentant i que s’hi incorporés un perfil nou: el del pelegrí que volia evitar les massificacions del Camí francès i del nord, consolidant-se com un dels Camins, en l’actualitat, més freqüentats. 

La millor època per fer el Camí Primitiu de Sant Jaume

Camí Primitiu a la primavera

Primavera

En l’àmbit paisatgístic, segurament és la millor època després de la tardor, tenint en compte bellesa i inclemències meteorològiques. Potser també és quan més hi plou, però és molt millor la pluja que no pas la neu o la boira. Pel que fa a afluència de pelegrins, és temporada mitja.

Camí Primitiu a l'estiu

Estiu

Bon temps i dies molt llargs. Es pot començar a caminar molt d’hora i arribar a lloc abans de la calor del migdia, o bé es poden fer rutes molt llargues. Els dies més calorosos, durant el migdia millor no caminar. És l’època de major afluència de pelegrins, quelcom que no té per què ser dolent.

Camí Primitiu a la tardor

Tardor

Sense cap dubte, la millor època per fer-lo, especialment la part d’Astúries, amb els castanyers i la resta d’arbres caducifolis de tons ocres i vermells. Sortides i postes de sol precioses garantides. Fresca als matins, i més possibilitat de pluja. Menys pelegrins, i dies també més curts.

Camí Primitiu a l'hivern

Hivern

Dies bastant curts, fred, i per la part que transcorre dins Astúries és molt habitual trobar neu. La neu és més exigent físicament, i pot desdibuixar el camí, o fins i tot amagar-lo. Suposo que també deu haver-hi boira. És l’època amb menys pelegrins, i per tant podeu trobar alguns albergs tancats.

Què és el Camí Primitiu

Examinar les etapes del Camí Primitiu

Veure els albergs del Camí Primitiu

Coneix als pelegrins del Camí Primitiu