Equipament pel Camí Primitiu

de Sant Jaume

Començaré amb una cosa molt significativa: Correus té un servei que et porta l’equipatge des d’on estiguis a Santiago. Això vol dir que hi ha un nombre important de pelegrins que no poden amb la seva motxilla. La regla d’or sobre el pes recomanat de la motxilla és un 10% del teu pes. En peses 70, en carregues 7 kg.
Com que jo venia d’haver patit una mala experiència al West Highland Way per excés de pes, aquest cop em vaig dedicar a pesar-ho tot, peça per peça, i vaig fer un excel amb el pes de cadascuna i les unitats que m’emportava, de manera que, pensant 78 kg, portava 7,5 kg, amb la càmera de fotos (una compacta de funcionalitat avançada) inclosa.
Així que, bàsicament, l’equip que carregueu ha de complir amb les tres característiques següents: ha de ser lleuger, impermeable a l’exterior, i d’assecat ràpid.

Impermeable és innegociable, perquè tard o d’hora, us plourà: Astúries i Galícia no són zones on plogui poc. Lleuger, és més negociable, si teniu pensat no carregar la motxilla. I l’assecament ràpid és recomanable, sobretot si tens previst fer el camí quan els dies ja no són especialment llargs, ja que si l’alberg no té assecadora, i no hi ha la possibilitat de deixar la roba mullada a l’exterior perquè segueix plovent, moltes habitacions es converteixen en veritables zones tropicals plenes d’humitat.

Que la roba ha de ser tècnica, suposo que ja ho teniu tots ben assumit; com que quan la renteu en albergs és probable que li poseu o li posin suavitzant, l’enemic número 2 de la roba tècnica, i després la posen a l’assecadora, l’enemic número u, millor no portar bona roba, perquè us durarà un Camí.

Jo soc dels que porta pals per caminar, 2. Els recomano fervorosament. També heu de pensar en guants, gorra, buff, ulleres de sol …

Botes

Cadascú coneix els seus peus millor que ningú, a excepció del seu podòleg, però per al Primitiu jo us recomanaria botes de mitja canya, que sempre ens protegiran millor el turmell, i en la part d’Astúries el terreny, de vegades, és irregular i de certa duresa. També és cert que hi havia pelegrins que ho van fer amb sabatilles de trail running. Jo, personalment, m’hauria trencat algun turmell 🙂

Després hi ha el tema del Gore-Tex. Hi ha qui ho odia, hi ha qui no ho recomana, i hi ha qui ho recomana segons l’època en què aneu a fer el Camí. Això, per variar, és una cosa personal, també. A mi no m’agrada mullar-me els peus si plou, i mai he tingut problemes de sudoració extra pel Gore-Text. Si sueu massa, sempre podeu posar-vos pols de talc als peus, per mantenir-los secs, o qualsevol altre producte destinat a això. Unes polaines poden protegir-vos els peus sempre que la pluja no sigui persistent ni intensa, i us cobreixin el peu del tot.

Finalment, la sola. No cal que sigui Vibram o Contagrip pel terreny que us trobareu. Però si ho són tampoc us perjudicarà.

Jo soc molt de Salomon, així que, com a bota de mitja canya, em quedaria amb les Salomon X Ultra 3 Mid GTX, amb el model d’home o de dona. Com a sabatilles de trail running, aquestes Salomon Supercross GTX per a home o dona serviran de sobres.

També hem de tenir en compte els mitjons, que s’han d’ajustar bé al peu, sense fer arrugues ni moure’s, tenint un bon encoixinat, sobretot a la puntera i al taló, han de transpirar bé i s’han d’assecar ràpidament.

Part superior

Aquesta part dependrà molt de l’època en què feu el camí, a l’hivern trobareu fred, a l’estiu calor-calor no, però segur que podreu anar només amb samarreta, i a la primavera i la tardor, pluges, com ocasionalment a l’estiu. Així que alguna cosa impermeable és obligatori.

Per a mi la millor opció són les jaquetes 3 en 1 desmuntables, com ara aquesta de The North Face d’home, o aquesta de Trespass o de The North Face per dona. Com són desmuntables, us podeu emportar únicament la part impermeable, que també us ajudarà en dies en què bufi el vent, i deixar la part polar a casa si no l’heu de necessitar.

Una altra opció és fer-se les capes “manualment”: una jaqueta de fibres (home o dona) o un polar (home o dona), si heu de passar fred; una de goretex per no mullar-vos, o fins i tot un paravent (home o dona) que ocupa i pesa poc i us pot salvar un dia fred a l’estiu o principis de tardor. I també hi ha el comodí del softshell.

I a sota, doncs ja depèn de cadascú: polars, samarretes tèrmiques, samarretes tècniques normals, de cotó … al gust de cada un i sobretot depenent de l’època de l’any.

Part inferior

Per mi, la millor solució és combinar uns pantalons de trekking calentet o finet o fins i tot curt, depenent de l’època de l’any, i portar a la motxilla uns pantalons / fundes impermeables, com ara aquests per dona i aquests per  home. Són econòmics, ocupen poc espai, i es posen i es treuen en un moment. No són l’hòstia en transpirabilitat, però bé … la relació preu / protecció contra la pluja és insuperable. Una altra opció, si hi aneu a l’estiu i no ha de ploure molt, són pantalons repel·lents d’aigua, com per exemple aquests Izas per a home o aquests altres per a dona, que si la pluja és fina o sembla que ha de durar poc, aguantaran sense que us arribeu a mullar.

Què és el Camí Primitiu

Examinar les etapes del Camí Primitiu

Veure els albergs del Camí Primitiu

Coneix als pelegrins del Camí Primitiu