Equipament Camí Primitiu

Equipament per fer el Camí Primitiu

Començaré amb un fet molt significatiu: Correus té un servei que et porta l’equipatge des d’on siguis a Santiago de Compostel·la. Això vol dir que hi ha un nombre important de pelegrins que no poden amb la seva motxilla. La regla d’or sobre el pes recomanat de la motxilla és un 10% del teu pes. Peses 70 kg, en carregues 7.

Com jo venia d’haver tingut una mala experiència al West Highland Way per excés de pes, aquest cop em vaig dedicar a pesar-ho tot, peça per peça, i em vaig fer un excel amb el pes de cadascuna i les unitats que volia emportar-me, de manera que, pensant jo 78 kg, la motxilla en feia 7,5 kg, amb la càmera de fotos (una compacta de funcionalitat avançada) inclosa.

Així que, bàsicament, l’equip que carregueu ha de complir amb les tres característiques següents: ha de ser lleuger, impermeable, i d’assecament ràpid.

Impermeable és innegociable, perquè més aviat que tard, us plourà: Astúries i Galícia no són zones on plogui poc. Lleuger, és més negociable, si teniu pensat no carregar la motxilla. I l’assecament ràpid és recomanable, especialment si tens previst fer el camí quan els dies ja no són massa llargs, ja que si l’alberg no té assecadora, i no hi ha la possibilitat de deixar la roba mullada a l’exterior perquè segueix plovent, moltes habitacions es converteixen en veritables zones tropicals plenes d’humitat.

Que la roba ha de ser tècnica, suposo que ja ho teniu tots ben assumit; com que quan la renteu en albergs és probable que li poseu o li posin suavitzant, l’enemic número 2 de la roba tècnica, i després la posin a l’assecadora, l’enemic número 1, millor no portar bona roba, perquè us durarà un Camí.

Jo sóc dels que porta pals per caminar, 2. Els recomano fervorosament. També heu de pensar en guants, gorra, buff, ulleres de sol …

Botes

Cadascú coneix els seus peus millor que ningú, a excepció del seu podòleg, però per al Primitiu jo us recomanaria botes de mitja canya, que sempre ens protegiran millor el turmell, i a la part d’Astúries el terreny, de vegades, és irregular i de certa duresa. També és cert que hi havia pelegrins que ho van fer amb sabatilles de trail running. Jo, personalment, m’haguera trencat algun turmell 🙂

Després hi ha el tema del Gore-Tex. Hi ha qui l’odia, hi ha qui no el recomana, i hi ha qui el recomana segons l’època que aneu a fer el Camí. Això, per variar, és una cosa personal, també. A mi no m’agrada mullar-me els peus si plou, i mai he tingut problemes de sudoració extra pel Gore-Text. Si sueu massa, sempre podeu posar-vos pols de talc als peus, per mantenir-los secs, o qualsevol altre producte destinat a això. Unes polaines poden protegir-vos els peus sempre que la pluja no sigui persistent ni intensa, i us cobreixin el peu completament.

Finalment, la sola. No cal que sigui Vibram o Contagrip pel terreny que us trobareu. Però si ho són tampoc us perjudicarà.

Jo sóc molt de Salomon, així que, com bota de mitja canya, em quedaria amb les Salomon X Ultra 3 Mid GTX, amb model d’home o de dona. Com a sabatilles de trail running, aquestes Salomon Supercross GTX per a home o dona serviran de sobres.

També hem de tenir en compte els mitjons, que s’han d’ajustar bé a peu, sense fer arrugues ni moure, tenint un bon encoixinat, sobretot a la puntera i el taló, han de transpirar bé i s’han d’assecar ràpidament.

Calçat per fer el Camí de Sant Jaume
Salomon Shoes Supercross GTX per dona
Calçat per fer el Camí de Santiago
Salomon Supercross GTX per homes

Part superior

Aquesta part dependrà molt de l’època en què feu el camí, a l’hivern trobareu fred, a l’estiu calor-calor no, però segur que podreu anar només amb samarreta, i a la primavera i a la tardor, pluges, com ocasionalment a l’estiu. Així que alguna cosa impermeable és obligatori.

Per a mi la millor opció són les jaquetes 3 en 1 desmuntables, com per exemple aquesta de The North Face per a home, o aquesta de Trespass o de The North Face per a dona. Com que són desmuntables, us podeu endur únicament la part impermeable, que també us ajudarà quan faci vent, i deixar la part polar a casa si no l’heu de necessitar.

Una altra opció és fer-se les capes “manualment”: una jaqueta de fibres (sigui de material sintètic o plomes naturals) o un polar, si heu de passar fred; una de goretex per no mullar-vos, o fins i tot un paravents que ocupa i pesa poc i us pot salvar un dia fred a l’estiu o a principis de tardor.

I a sota, doncs ja depèn de cadascú: polars, samarretes tèrmiques, samarretes tècniques normals, de cotó … al gust de cada un i sobretot depenent de l’època de l’any.

Jaquetes per fer el camí de sant jaume
Jaqueta Trespass Cruising per dona

Part inferior

Per a mi, la millor solució és combinar uns pantalons de trekking calentest o finets o fins i tot curts, depenent de l’època de l’any, i portar a la motxilla uns pantalons / fundes impermeables, com ara aquests per a dones i aquests per a homes. Són econòmics, ocupen poc espai, i es posen i es treuen en un moment. No són el súmmum en transpirabilitat, però bé… la relació preu / protecció contra la pluja és insuperable. Una altra opció, si aneu a l’estiu i no ha de ploure molt, són pantalons repel·lents d’aigua, com ara aquests Izas per a home o aquests altres per dona, que si la pluja és fina o sembla que ha de durar poc, aguantaran sense que us arribeu a mullar.

Pantalons per fer el Camí de Santiago
Izas Forata per a dona